Wees de Natuurgids in jouw eigen organisatie

Gal in organisatie
Auteur: Sjoerd van der Schuit, gastblogger van seaQuens

Sjoerd van der Schuit heeft een indrukwekkende cv met hoge functies bij Defensie en bij de Brandweer. Zonder meer een bijzondere, zeer aansprekende en warme persoonlijkheid. Een trainer en coach pur sang met als hobby een open oog voor de natuur, onder meer als Natuurgids in zijn regio. Wij van seaQuens gaan ‘samen’, in dit eerste gastblog, met hem op pad en hij neemt ons mee op ontdekking.

Ik ga met een groep volwassenen van de natuurgidsenopleiding op pad. Het onderwerp is “beestjes”. In het najaar de natuur in om beestjes te zoeken is best een uitdaging. De meeste trekvogels zijn immers al vertrokken naar warmere oorden en de meeste bloemen zijn al uitgebloeid; dus insecten zul je ook niet veel zien. En als je dan beseft dat de insectenpopulatie met meer dan de helft is afgenomen in de laatste jaren, dan schijnt deze dag bijna gedoemd te mislukken.

Zoek hier naar een teken van leven!

Gelukkig gaat Rinie met ons mee. Een energieke gepensioneerde. “En dat betekent dat ik hiervoor ook een leven heb gehad” brengt hij fijntjes in de groep naar voren. We hebben 3 uur de tijd en Rinie begint al op de parkeerplaats. Hij verzamelt de groep bij een Robinia en zet de groep aan het werk: “Zoek hier maar eens tekenen van leven”. De groep spat uiteen en een groepje komt na enkele minuten terug met een tak waarop pissebedden zitten. Maar daar blijft het wel een beetje bij.

“Kom eens hier” zegt Rinie, terwijl hij een stengel met de kleine blaadjes van de Robinia omdraait. “Wat valt jullie op?”. Van veel blaadjes is de bladrand omgekruld. Hij friemelt de bladrand terug en in het holletje liggen nog wat poepjes. “Hierin is een made van een mug groot geworden”.

Made van mug cocon

Verschillende soorten gal

Zo gaat het vrijwel de hele ochtend. Op een stukje van 100 meter met Zomereik hebben we zo wel tientallen gallen van verschillende muggen, vliegen of wespen gevonden met prachtige namen zoals Stuitergal, Kardinaalsmuts of Satijnenknoopjesgal.

“Die naam is niet belangrijk” zegt Rinie. Hoe weet die eik dat hij bij dit beestje zo’n gal moet maken en bij het andere beestje weer een andere gal? En hoe weet dat beestje nu dat dit een Zomereik is en geen andere soort? De natuur is zo enorm fascinerend. Zeker als je de tijd neemt om goed te kijken zie je zoveel meer.

Het blijkt besmettelijk: ik kan niet meer gewoon door het bos lopen. Ik heb een loepje om mijn nek en draai blaadjes om en ontdek een wereld van leven. Iedere verkleuring of vervorming heeft een reden: hier was een beestje aan het werk.

Heb jij dat ook in je organisatie?

Dat gevoel van goed kijken, de tijd nemen om dat blaadje om te draaien, vragen te stellen en je te blijven verwonderen. Heb jij dat ook in jouw organisatie? Of wanneer is de laatste keer geweest dat je op ontdekking bent uitgegaan in jouw bedrijf met een loepje om je nek? Je hoeft niet ver te reizen, de natuur is om de hoek en ook de ontdekkingsreis binnen je organisatie begint een bureau naast je al.

Het aanmaken van gallen in je organisatie

Die gal die is bijvoorbeeld een gezwel; maar de boom heeft een prima manier gevonden om die in te kapselen zodat de plant er geen last van heeft. De wetenschap is er nog steeds niet achter hoe dat komt maar is naarstig op zoek. Maar leren gaat verder: ik durf wel de stelling aan dat iedere organisatie gallen maakt. En dat de manier waarop die eruit ziet een uitwerking is van de chemie tussen de organisatie en de veroorzaker van die gal. De gal wegsnijden gaat niet lukken; ontdekken, er mee omgaan, van leren of zelfs van genieten is de boodschap!

Daarom werk ik samen met seaQuens, zij faciliteren dit onderzoek, deze ontdekkingsreis in je organisatie. Zij geven je het loepje om je nek met hun SQ model. Ze draaien de blaadjes om en kijken echt goed hoe de harmonie of juist disharmonie werkt.

Foto door: wikipedia commons en Sjoerd van der Schuit

Vaker onze blogs lezen?

 

Meld je dan aan om ze automatisch te ontvangen.