Selecteer een pagina

Een burn-out voorkomen ís beter dan genezen

burn-out
Auteur: Iris Louwen, gastblogger van seaQuens

Het is belangrijk om in duidelijke en begrijpelijke taal met medewerkers te communiceren, schreef ik in mijn eerste blog. Daarnaast is het belangrijk dat een medewerker zich gelukkig voelt in de rol die hij of zij vervult binnen jouw organisatie. Zeker nu we allemaal thuiswerken en de sociale contacten met collega’s op een laag pitje staan. Geen van beide punten hoeven perfect te zijn. Het streven naar perfectie geeft alleen maar stress. Maar het moet wel op orde zijn. Je moet inzicht hebben in de valkuilen, obstakels en knelpunten binnen jouw organisatie. Heb je dat niet, is het risico op ziekteverzuim een stuk hoger.

Burn-out

Ik kan niet om dit onderwerp heen: de burn-out. Als werkgever is het vervelend om te maken te krijgen met langdurig ziekteverzuim. Het kost een hoop geld en het betekent iets voor de continuïteit van jouw bedrijf of afdeling.

Maar… voor een medewerker is een burn-out nog erger. Niet alleen stort je fysieke, mentale en emotionele gezondheid in, medewerkers met een burn-out kampen vaak met schuldgevoelens richting hun werkgever. Daarnaast herstelt een deel van de mensen met een burn-out nooit meer helemaal. Zij houden last van restverschijnselen zoals geheugenverlies, concentratieverlies, vermoeidheid of snelle overprikkeling.

Ik kan hier over meepraten. Drie en een half jaar na mijn burn-out, ben ik nog steeds snel overprikkelt en kan ik niet meer dan één taak tegelijk uitvoeren. Multitasken is onmogelijk geworden terwijl dat wel vaak verwacht wordt van een medewerker. Lees vacatureteksten en je leert dat je ‘meerdere ballen tegelijk in de lucht moet kunnen houden’ of dat je een ‘spin in het web’ moet zijn. Er komen na een burn-out een extra emoties om de hoek kijken: schaamte en een gevoel van onmacht omdat je niet kan voldoen aan de eisen van je werkgever.

Voorkomen is beter dan genezen

Dus eerst verliest een medewerker zijn of haar fysieke en mentale gezondheid. Vervolgens komen de schuldgevoelens en als kers op de taart komt de schaamte over de restverschijnselen en de onzekerheid of je nog wel aan de verwachtingen van je werkgever kan voldoen.

Ik schrijf het woord medewerker, maar ik heb het hier over mensen van vlees en bloed. Mensen die zich dag in, dag uit inzetten voor jouw organisatie. Mensen op wie je zuinig moet zijn.

Judith en Michiel helpen jou om zuinig met mensen om te gaan. Ze helpen je te voorkomen dat mensen in een burn-out terecht komen. Want voorkomen ís beter dan genezen. Dat helpt jou, dat helpt de mensen die voor jou werken en dat helpt jouw bedrijf. Investeren in werkgeluk betekent investeren in je bedrijf.

 

Iris Louwen van Het Kladblok is niet alleen tekstschrijver, ze heeft ook vijftien jaar ervaring in het bedrijfsleven. Als gastblogger bij SeaQuens deelt ze haar visie en ervaring. Haar jarenlange ervaring als testmanager en scrum master helpen haar om zakelijke teksten in begrijpelijke taal te schrijven.

Vaker onze blogs lezen?

 

Meld je dan aan om ze automatisch te ontvangen.